Керівні принципи щодо прикорму дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні
1. Від народження до 6 місяців годуйте немовля виключно грудьми, а починаючи з 6 місяців (180 днів) вводьте прикорм, при цьому продовжуючи грудне вигодовування.
2. Продовжуйте часте грудне вигодовування на вимогу до 2 років або довше.
3. Годуйте дитину виходячи з її потреб та згідно з принципами психосоціального догляду.
4. Підтримуйте належну гігієну і дотримуйтеся правил зберігання і обробки продуктів.
5. У 6 місяців починайте давати дитині прикорм у невеликій кількості, й із зростанням дитини збільшуйте порції, при цьому продовжуючи часте грудне вигодовування.
6. Із зростанням дитини поступово підвищуйте консистенцію і збільшуйте різноманітність їжі, виходячи з її потреб та можливостей.
7. Із зростанням дитини збільшуйте щоденну кількість прийомів їжі, під час яких дитина вживає прикорм.
8. Давайте дитині різноманітну і поживну їжу, щоб забезпечити задоволення її харчових потреб.
9. За необхідності давайте дитині прикорм, збагачений поживними речовинами, або харчові добавки з вітамінами і мінералами.
10. Під час хвороби давайте дитині більше рідини, в тому числі частіше годуйте її грудьми, і заохочуйте її вживати легку їжу, яка їй подобається. Після хвороби годуйте дитину частіше, ніж зазвичай, і стимулюйте її їсти більше.
Керівний принцип 1. Від народження до 6 місяців годуйте немовля виключно грудьми, а починаючи з 6 місяців (180 днів) вводьте прикорм, при цьому продовжуючи грудне вигодовування
Годування дитини до 6 місяців тільки грудьми має низку переваг як для самої дитини, так і для матері. Основні з них – це захист від шлунково-кишкових інфекцій, і це стосується не тільки країн, що розвиваються, а й індустріалізованих країн. Згідно з нормами зросту і ваги ВООЗ, діти, що перебувають виключно на грудному вигодовуванні, у перші 6 місяців життя ростуть швидше, ніж інші діти.
У 6 місяців більшість немовлят важать як мінімум вдвічі більше, ніж під час народження, і стають більш активними. У цьому віці вже недостатньо годувати дитину тільки грудьми, щоб задовольнити її харчові та енергетичні потреби, і, відповідно, необхідно вводити прикорм. Рівень розвитку дитини приблизно в 6 місяців дозволяє їй вживати іншу їжу (5). Травна система вже досить розвинена, щоб вживати крохмаль, білки і жири, що походять не з молока. Дуже маленькі діти виштовхують їжу з рота язиком, але діти у віці 6-9 місяців можуть відносно легко вживати напівтверду їжу та утримувати її в роті.
Керівний принцип 2. Продовжуйте часте грудне вигодовування на вимогу до 2 років або довше
Необхідно продовжувати грудне вигодовування і після введення прикорму – до 2 років і пізніше, причому годувати дитину потрібно на вимогу – так часто, як вона хоче.
Грудне молоко може забезпечувати половину або більше енергетичних потреб дітей віком від 6 до 12 місяців і близько третини потреб в енергії та інших високоякісних поживних речовинах дітей віком від 12 до 24 місяців (6). Грудне молоко, як і раніше, містить більш якісні поживні речовини, ніж прикорм, а також є захисним фактором. Воно є надзвичайно важливим джерелом енергії і поживних речовин під час хвороб і знижує рівень смертності серед дітей, які страждають від недоїдання. Крім цього, грудне вигодовування знижує ризик виникнення низки гострих і хронічних захворювань. Як правило, після введення прикорму дітей починають рідше прикладати до грудей, тому необхідно активно заохочувати грудне вигодовування, щоб діти продовжували отримувати достатньо грудного молока.
Керівний принцип 3. Годуйте дитину виходячи з її потреб та згідно з принципами психосоціального догляду
Годування виходячи з потреб дитини (чуйне годування)
• Безпосередньо годуйте дітей грудного віку, а старшим дітям допомагайте їсти самостійно. Годуйте повільно і терпляче і стимулюйте інтерес дитини до їжі, але не змушуйте її.
• Якщо діти відмовляються від багатьох продуктів, пробуйте різні комбінації продуктів, їхніх смаків і текстури, а також різні методи годування.
• Якщо під час годування дитина швидко втрачає інтерес до їжі, зведіть відволікаючі фактори до мінімуму.
• Пам’ятайте, що час годування – це час для навчання і прояву любові: розмовляйте і підтримуйте зоровий контакт з дітьми під час годування.
Як свідчать результати досліджень, не має значення, з чого починати прийом їжі: з прикорму або з грудного вигодовування. Мама може приймати рішення виходячи з того, як їй зручно, і відповідно до потреб дитини.
Дитина повинна мати власну тарілку або миску – тоді той, хто доглядає за дитиною, буде знати, чи достатньо їжі отримує дитина. Залежно від особливостей культури, для годування дитини можна використовувати столові прибори (наприклад, ложку) або просто чисту руку. Столові прибори повинні підходити дитині за віком. Коли діти починають вживати тверду їжу, у багатьох країнах їх годують за допомогою маленької ложки. Пізніше для цього можуть використовуватися великі ложки або виделки.
Керівний принцип 4. Підтримуйте належну гігієну і дотримуйтеся правил зберігання і обробки продуктів
П’ять ключових порад щодо безпеки їжі
• Їжа повинна бути чистою.
• Сиру і готову їжу потрібно тримати окремо.
• Готувати їжу потрібно ретельно.
• Зберігати їжу потрібно за безпечної температури.
• Для приготування їжі необхідно використовувати чисту воду і продукти.

Більше інформації

Картина The Holy Family; Master of the Death of the Virgin

Всі права захищені © 2017
Концепція та реалізація : Mediweb