КНП «Київський міський пологовий будинок №1»

Дорогі наші пацієнти, батьки наших новонароджених та майбутні матусі та татусі!

Сьогодні в унісон цілому світу, у Всесвітній тиждень імунізації, ініційований Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), що проводиться щорічно в останній тиждень квітня, говоримо з Вами про важливість та доступність вакцинації.

Сьогодні ми прагнемо нагадати усім, що щеплення – єдиний захист проти вакцино-керованих інфекцій, яких у світі існує три десятки.

Імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, зазвичай, шляхом введення вакцини. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції або хвороби.

Експерти усього світу підкреслили важливість вакцинації як найбільшого досягнення сучасної медицини.

Планова імунізація відіграє ключову роль в ефективності первинної медико-санітарної допомоги та загального охоплення медико-санітарною допомогою вже на початку життя і дає кожній дитині шанс та здоров’я з самого народження.

Основний контингент, що підлягає щепленню – діти. До 1,5 років дитина отримує практично всі необхідні щеплення, що дозволяє їй активно контактувати з іншими дітьми без ризику заразитися і захворіти.

Щоб зупинити поширення інфекцій, необхідно сформувати колективний імунітет – тобто вакцинувати 95 відсотків населення.

Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик важкого її перебігу, розвитку ускладнень і смерті.

Крім того, відмови від вакцинації призводять до зменшення захищених осіб в колективі і роблять можливим спалахи тих захворювань, які людство залишило в минулому.

Приємно відмітити, що в останні роки довіра українських батьків до вакцинації, за опитуванням Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕД) в Україні зростає.

Кожен з нас повинен прагнути до отримання повної та об’єктивної інформації про вакцинопрофілактику з достовірних джерел.

Тільки оперуючи повною достовірною інформацією кожна людина зможе скласти власну думку і прийняти правильне для себе і для своєї дитини рішення.

Якщо у Вас виникають сумніви в необхідності проведення профілактичних щеплень, не поспішайте відмовлятись і підписувати документальну відмову. Для початку проконсультуйтесь з лікарем, зберіть повну інформацію про небезпеку інфекційного захворювання, необхідність проведення щеплення, наслідки відмови, можливі поствакцинальні реакції, епідеміологічну ситуацію в світі та Україні зокрема по даному захворюванню і прийміть правильне позитивне рішення щодо проведення щеплень, адже хворобу легше попередити, ніж лікувати.

На сьогоднішній день наш пологовий будинок в достатній кількості забезпечений вакциною.

І ми маємо можливість кожну здорову новонароджену дитину захистити від таких небезпечних захворювань як гепатит В, туберкульозний менінгіт і дисемінований туберкульоз.

Саме щеплення проти цих захворювань є обов’язковими для безпечної виписки новонародженої з пологового будинку.

Захистіть та бережіть себе і своїх дітей!