КНП «Київський міський пологовий будинок №1»

 

Рекомендації ВООЗ і ЮНІСЕФ щодо оптимального годування дітей грудного та раннього віку полягають в наступному :
• ранній початок грудного вигодовування протягом години після народження дитини;
• виключне грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя;
• введення належного поживного і безпечного прикорму у віці шести місяців поряд з продовженням грудного вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і більше.
Грудне молоко – найкраще харчування для немовлят
Грудне молоко забезпечує дитину всіма поживними речовинами, які йому потрібні в перші 6 місяців ( 26 тижнів ) життя. Крім того, в ньому містяться поживні речовини, які задовольняють унікальні потреби маленької людини, – деякі незамінні поліненасичені жирні кислоти, деякі молочні білки і залізо в легко засвоюваній формі.
Грудне молоко також містить імунологічні і біологічно активні речовини, яких немає в дитячих поживних сумішах промислового виробництва і які забезпечують захист від мікробних і вірусних інфекцій, а також можуть сприяти адаптації та розвитку кишечника новонародженого.
Переваги грудного вигодовування, які не пов’язані з харчуванням
Грудне молоко також дає немовлятам цілий ряд переваг, які не пов’язані з харчуванням. До них відносяться захист від різних гострих і хронічних інфекцій і поліпшення показників фізіологічного і психічного розвитку.
Грудне вигодовування захищає немовлят від інфекцій за допомогою двох механізмів. По-перше, воно знижує або усуває вплив хвороботворних бактерій, що передаються з зараженими продуктами харчування та напоями. По-друге, грудне молоко містить протимікробні чинники і інші речовини, які зміцнюють незрілу імунну систему і захищають травну систему новонародженої дитини, тим самим створюючи захист від інфекцій, зокрема, інфекцій шлунково-кишкового тракту і дихальних шляхів. Молозиво (молоко, що виробляється в перші кілька днів після пологів) особливо багато захисними білками.
Достовірно доведено, що людське грудне молоко перевершує всі замінники, в тому числі дитячі поживні суміші промислового виробництва. Склад людського грудного молока не постійний, а змінюється під час годувань, в залежності від часу доби, а також в процесі лактації. Загальний обсяг вироблення материнського молока і споживання його дитиною надзвичайно мінливий, і хоча, говорячи про повну загальну середню споживанні молока грудними дітьми, часто називають цифри 650-850 мл в день, величини можуть коливатися від дуже малих кількостей до більш одного літра в день, що майже цілком залежить від частоти і ефективності смоктання.
Споживання грудного молока дитиною в період виключно грудного вигодовування збільшується, досягаючи постійного рівня 700-800 мл в день приблизно через 1-2 місяці, а після цього зростає лише незначно.
Грудне молоко – важливе джерело енергії
Грудне молоко є також важливим джерелом енергії і поживних речовин для дітей у віці 6-23 місяців. Воно може забезпечувати половину або більше всіх енергетичних потреб дитини у віці 6-12 місяців і одну третину енергетичних потреб дитини у віці 12-24 місяців. Грудне молоко є також важливим джерелом енергії і поживних речовин під час хвороби і сприяє зниженню смертності серед дітей, які відчувають недостатність харчування.
• Годування грудьми забезпечує нормальний ріст дитини мінімум до 6 місяців . У 6 місяців на додаток до грудного молока включите в раціон малюка і іншу їжу : м’ясо , фрукти і овочі.
• Початок прикорму до 6 – ти місяців може знизити споживання грудного молока , а також привести до захворювання дитини.
Годувати грудьми важливо стільки , скільки потрібно дитині без режиму:
• Діти здатні самостійно регулювати , скільки грудного молока їм потрібно для задоволення потреб в поживних речовинах і спраги.
• Чим частіше дитина смокче материнські груди, тим більше молока виробляється.
• Прикладайте малюка до грудей на вимогу, тобто на будь-яке його занепокоєння.
• Тривалість смоктання також визначає дитина. Це дозволить їсти до насичення .
Годуйте довше, якщо є можливість!
Годувати грудьми можна до 2 років і довше !
Материнське молоко – джерело поживних речовин , важливих для здорового росту і розвитку дітей і в більш старшому віці .
Джерело

Картина Пабло Пикассо. Материнство. Maternité . 1905.